Hoe verder?
Nadat op 7 september de website online ging, liet een overweldigend aantal christenen blijken achter het initiatief Christenen Collectief te staan. Zij onderschrijven de standpunten (een groot aantal doet dat zelfs openbaar) dat er vanuit christenen en kerken weinig wordt gehoord over de vergaande ontwikkelingen vanaf maart 2020. En als er vanuit christenen en kerken wat gezegd wordt, dan is het meestal meegaand in het narratief van de regering. Nu laten christenen dus zien dat ook in die kringen veel maatregelen worden afgewezen omdat ze schadelijk worden geacht. Het zijn niet alleen de minachtend weggezette “wappies”, de mensen van schreeuwende en trommelende actiegroepen met gele pluutjes.
De maatregelen treffen iedereen. Door de hele maatschappij wordt een tweedeling opgetrokken. Werkgevers en onderwijsinstellingen vragen naar geheime medische informatie. Jíj mag wel meedoen maar jíj niet. Wie wel voldoet wordt afgeraden om zich te mengen met mensen uit het andere “kamp”. Kinderen en jongeren zijn de dupe. Eerst moesten die aan maatregelen voldoen om te voorkomen dat opa en oma zouden overlijden. Daarna zijn aan kinderen en jongeren prikken opgedrongen om maar mee te mogen doen. Op die jonge leeftijd zijn ze gevoelig om buiten de groep te vallen, om het mikpunt te worden van klasgenoten waarvan de ouders tegen mogelijk schadelijke injecties zijn.
Individuele christenen voelen zich alleen staan in hun geloofsgemeenschap, maar er zijn ook groepjes die worden buitengesloten. Bepaalde kerkelijke leiders zeggen dat iedereen nog welkom is in hun kerk, maar dan wel met inachtneming van de richtlijnen. Er worden zelfs aparte diensten overwogen om de verschillende groepen uit elkaar te houden. In het buitenland zijn er al kerken waar men zonder een QR-code te tonen niet naar binnen mag. In Nigeria legt de overheid die verplichting zelfs op aan alle gebedshuizen. Hoelang duurt het tot het in Nederland ook zo is?
-
Zichtbaar zijn
Stap 1 van Christenen Coalitie was en is dat buiten en binnen christelijke kring zichtbaar wordt gemaakt dat er een groep christenen is die niet alle maatregelen volgen. Deze groep ziet dat door God aan de mensen gegeven grondrechten voor lange tijd buiten werking worden gesteld. Dat er wordt gediscrimineerd en dat er ingestemd of gezwegen wordt door degenen die daarover zouden moeten waken. Dat de rechten gebogen worden. Zij zien dat de overheid daarbij angst en druk inzet. Leden van het collectief eisen onbelemmerd van hun grondrechten gebruik te kunnen maken, onvoorwaardelijk toegang te hebben tot alle locaties, en dus geen tweedeling te maken in de samenleving. Bovendien willen ze dat adviezen van ongebonden (medisch) specialisten worden gehoord en in het beleid worden meegenomen. En dat bezwaren vanuit religieuze overtuiging ten volle worden erkend. -
Verbinding
Stap 2 is dat er verbinding tot stand gebracht wordt tussen de deelnemers aan het Collectief. Dat men weet dat er ook in de eigen omgeving gelijkgezinde mensen zijn. Daartoe is aan de pagina deelnemers van deze website een kaartje gekoppeld waarop de woonplaatsen van alle deelnemers zijn aangegeven. Vanuit zulke gegevens kunnen nieuwe plaatselijke of regionale initiatieven voor verbinding ontstaan. Christenen Collectief wil die vermelden op de pagina nieuws van deze website. Nederland is geboren uit gebed. Het is goed als christenen, ook buiten hun eigen kerkverband, elkaar ontmoeten. Ontmoetingen waarin niet onze moeiten maar de daden van de Schepper en Verlosser centraal staan. We horen graag over gemeentes en samenkomsten die op de “oude” normale wijze plaatsvinden. We betreuren de maatregelen van overheidswege en de verschillende meningen over hoe daarmee om te gaan. We betreuren het dat broeders en zusters zover uiteengedreven zijn. Het is begrijpelijk als niet alle initiatieven openlijk bekend gemaakt kunnen worden. Wie had kunnen bedenken dat we in Nederland in 2021 een vorm van Ondergrondse Kerken zouden hebben? -
Volgende stappen
Binnen een kleine klankbordgroep wordt nagedacht over stappen die de verbinding kunnen versterken, over stappen om gezamenlijk (als collectief) naar buiten getreden kan worden en over hoe we individuele initiatieven vanuit de deelnemers kunnen steunen. Maar meedenken wordt op prijs gesteld. Stuur voorstellen via het contactformulier.